Μήνυμα Προέδρου Τμήματος για την έναρξη του εαρινού εξαμήνου

Αγαπητές φοιτητές/τριες, αγαπητοί διδάσκοντες/ουσες,

Με βάση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (https://www.minedu.gov.gr/news/47876-20-02-21-eks-apostaseos-to-earino-eksamino-sta-aei-tis-xoras) το τρέχον εαρινό εξάμηνο θα υλοποιηθεί με εξ αποστάσεως διδασκαλία. Μολονότι κατανοούμε την αναγκαιότητα της απόφασης – παρόμοιες αποφάσεις λαμβάνονται και στα πανεπιστήμια διεθνώς υπό τις συνθήκες αυτής της πανδημίας - οφείλουμε να σημειώσουμε ότι συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αναγνωρίζουμε ότι η πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης φέρνουν πολλούς στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, καθώς έχουν επηρεαστεί όλες οι πλευρές της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε πριν την πανδημία. Χωρίς να υπάρχει επιθυμία να υποβαθμίσουμε το ρίσκο ή τους κινδύνους που θα συνεπάγονταν μια πλήρη απουσία μέτρων ή αγνόηση της πανδημίας, τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι φοιτητές/τριες μας έχουν με πολλούς τρόπους εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής στη διδασκαλία.

Στο Τμήμα μας, χάριν στις ικανότητες του προσωπικού, την προσπάθεια πολλών, την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών μας, έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε με αρκετή επιτυχία μέχρι τώρα, μολονότι δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα. Ως διδάσκοντες του Τμήματος, μας έχει απασχολήσει πολλαπλώς η αναγκαστική προσαρμογή της διδασκαλίας μας στις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, μολονότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες από όλο το προσωπικό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, ορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα, όσο και να το επιθυμούσαμε, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ποιότητα της εκπαίδευσης που είμαστε σε θέση να παρέχουμε στο Τμήμα.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Κοσμήτορες των Σχολών και οι Πρόεδροι των Τμημάτων της χώρας έχουν απευθύνει έκκληση, κατ’ αρχήν προς τις Πρυτανικές Αρχές, να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επανεκκίνησης της εκπαίδευσης με δια ζώσης διδασκαλία (http://www.pe.uth.gr/index.php/grammateia/protaseis-ton-kosmitoron-ton-sxolon-epistimis-fysikis-agogis-athlitismoy-s-e-f-a-a), τηρώντας μέτρα προστασίας για τη διασπορά του ιού που προτείνονται από τους ειδικούς, αν όχι για όλα τα έτη σπουδών, τουλάχιστον για τους τελειόφοιτους των Τμημάτων. Μολονότι όμως έχει κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, δεν είναι βέβαιη η έκβαση των πραγμάτων.

Ας ελπίσουμε ότι οι συνθήκες της πανδημίας θα βελτιωθούν, ας ελπίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ας ελπίσουμε ότι καλύτερες εποχές έχουμε μπροστά μας, ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά σύντομα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση, ας ελπίσουμε ότι ο καθένας θα φροντίσει να κρατήσει ότι καλύτερο μπόρεσε να κερδίσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες και να γιατρέψει τα τραύματά του. Αναμένουμε με αγωνία τη μέρα που θα μπορούμε να δουλέψουμε ξανά μαζί με τους φοιτητές/τριες μας. Στο μεταξύ όμως η ζωή προχωρά χωρίς να ρωτά και ο χρόνος μας είναι περισσότερο από πολύτιμος. Σας καλώ να κρατήσουμε τουλάχιστον την ελπίδα ζωντανή.

Στο διάστημα που η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνεχίζεται, ας επιστρατεύσει ο καθένας τις δυνάμεις που έχει, τον ψυχισμό του και τον καλό του χαρακτήρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεπερνάμε συνεχώς τον εαυτό μας, κάτι που μαθαίνουμε καλά σε αυτό το Τμήμα, και να τα καταφέρνουμε ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σας καλώ να συνεχίσετε όλοι την προσπάθεια που καταβάλλετε. Σας καλώ να θυμάστε πάντα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος, τι σημαίνει μαθαίνω.

Καλό μας ακαδημαϊκό εξάμηνο

Διγγελίδης Νικόλαος
Καθηγητής & Πρόεδρος


Εκτύπωση   Email