Μήνυμα Προέδρου Τμήματος

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Τμήμα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στην εντολή που λάβαμε για τη, στο μέτρο το δυνατού, συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Ήδη οι πρώτες μέρες δείχνουν ότι όλα κυλούν ομαλά και τα όποια τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται. Η συντριπτική πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού έχει πολυετή/σημαντική εμπειρία με τις πλατφόρμες σύγχρονης διαδικτυακής εκπαίδευσης, ενώ η νέα γενιά έχει μεγάλο βαθμό εξοικείωσης με τη χρήση της τεχνολογίας.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι διαφορετική από τη δια ζώσης και σίγουρα δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς, ειδικά στο δικό μας χώρο, στην επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, όπου πολλά κρίνονται από τη φυσική μας παρουσία στο χώρο και την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα στον ίδιο χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει απολύτως τη διδασκαλία δια ζώσης. Είναι μια πρόκληση τόσο για το διδακτικό προσωπικό, όσο και για τους φοιτητές μας, λαμβάνοντας υπόψη και όλα αυτά που όλοι μας βιώνουμε μέσα σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Ενδεχομένως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αναγκαστικής απομόνωσης με τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τον κόσμο γύρω μας. Αυτές τις στιγμές, όλοι χρειάζονται μια στήριξη.

Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος έχει ήδη εκφράσει μια σειρά από εύλογες ανησυχίες που αντανακλούν το ενδιαφέρον και το ζήλο τους για ποιοτική εκπαίδευση. Κανένα Πανεπιστήμιο στον κόσμο, όση εμπειρία κι αν έχει σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν ήταν απολύτως έτοιμο για αυτό που είχαμε να διαχειριστούμε. Παρόλα αυτά, τα καταφέρνουμε χάρις στις υψηλές ικανότητες του προσωπικού, την ευσυνειδησία, το φιλότιμο, την υπευθυνότητα των ανθρώπων του Τμήματος. Φυσικά θα παρακολουθούμε την κατάσταση και μπορεί στην πορεία να χρειαστούν και άλλες αποφάσεις, αναλόγως των εξελίξεων, που όλοι ελπίζουμε να μην είναι δυσάρεστες.

Μας απασχολεί ακόμη, καθώς ουδέποτε έχει εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα μια τέτοια μετάβαση από την δια ζώσης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, κατά πόσο είναι έτοιμοι οι φοιτητές μας για αυτό, μολονότι γνωρίζουμε ότι οι νέοι σήμερα είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Ερωτήματα όπως «έχουν όλοι υπολογιστή;», «έχουν όλοι ίντερνετ;» κτλ., μας απασχόλησαν και μας απασχολούν, καθώς δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε ανισότητα στην εκπαίδευση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τα τεχνολογικά μέσα και σε αυτούς που δεν έχουν. Σε αυτό το σημείο, ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα λάβει πρωτοβουλίες, καθώς η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια κεντρική επιλογή, κάτω από αυτές τις περιστάσεις, και τα Πανεπιστήμια συμμορφώνονται σε αυτό, όμως χωρίς να μπορούν να λύσουν στην πράξη τέτοια θέματα.

Παρόλα αυτά, και με τον περιορισμό ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα όσα θα θέλαμε με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ανάγκη να προσαρμοστούμε με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που δε γνωρίζουμε πόσο μπορεί να κρατήσει, και να συνεχίσουμε το έργο μας. Χρειάζεται να συγκεντρωθούμε σε ότι είναι εφικτό και στα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος. Ταυτόχρονα είναι ίσως και μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε ικανότητες, με τις οποίες δεν είχαμε ασχοληθεί ως τώρα, και νέους τρόπους συνεργασίας. Ευελπιστούμε φυσικά ότι η τρέχουσα κατάσταση δε θα παραταθεί επί μακρόν, ωστόσο είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνουν προβλέψεις για την πανδημία που βιώνουμε και τη διάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Όπως σε κάθε κρίση, ο χρόνος δε σταματάει να τρέχει και χρειάζεται να βρίσκουμε πάντα τρόπους να ξεπερνάμε τον εαυτό μας - αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά στο χώρο της άσκησης και του αθλητισμού - και να συνεχίζουμε τη ζωή. Να προσέχετε τον εαυτό σας, ακολουθείτε τις επίσημες οδηγίες που δίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσουμε, στο τέλος θα πάνε όλα καλά.

Επί τη ευκαιρία, εύχομαι από καρδιάς να περάσετε όμορφα και δημιουργικά το χρόνο σας γιορτάζοντας την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου (που φυσικά είναι επίσημη αργία) με τις οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Με εκτίμηση,

Διγγελίδης Νικόλαος

Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος


Εκτύπωση   Email