Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης

keafa

Σκοπός του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης (ΚΕΑΦΑ) είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιολογικό υπόβαθρο της άσκησης για υγεία του ανθρώπου και του αθλητισμού υψηλού επιπέδου. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το ΚΕΑΦΑ προωθεί την έρευνα και τη συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού, συμβάλλει στη επιστημονική καθοδήγηση αθλητών υψηλού επιπέδου και συμμετέχει στην ενημέρωση και εκπαίδευση φοιτητών στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν στο χώρο της βιολογίας της ανθρώπινης κίνησης. Στόχος: η διεθνής αναγνώριση των ερευνητικών και διδακτικών μας δραστηριοτήτων.

ΦΕΚ: 180/09/08/2000

Κανονισμός Λειτουργίας

Διευθυντής: Αθανάσιος Τσιόκανος, Καθηγητής Βιοκινητικής

Εργαστήρια:

Εκπαίδευση:

Το ΚΕΑΦΑ διεξάγει όλα τα εργαστηριακά μαθήματα που σχετίζονται με τη φυσιολογία, τη βιοχημεία, τη φυσιολογία της άσκησης και την περιβαλλοντική φυσιολογία, την προπονητική και την εμβιομηχανική. Μέσω αυτών των μαθημάτων οι φοιτητές συμμετέχουν στις μετρήσεις και την αξιολόγηση της σωματικής απόδοσης τόσο αθλητών όσο και του γενικού πληθυσμού.

Έρευνα:

Το ΚΕΑΦΑ πραγματοποιεί βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για τη βελτίωση της φυσικής απόδοσης και της ποιότητας ζωής. Μερικά από τα εργαστηριακά ερευνητικά θέματα είναι: Θέματα περιβαλλοντικής φυσιολογίας, εργασιακή θερμική καταπόνηση, λειτουργία φαιού λιπώδους ιστού, διαβήτης και παχυσαρκία, επιπτώσεις της άσκησης στο λιπιδικό προφίλ και ο ρόλος της άσκησης και της διατροφής στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ανάλυση των παραγόντων που συμβάλλουν στη μυϊκή συστολή, εμβιομηχανική ανάλυση των κινήσεων σε υγιείς και τραυματίες, τεχνική ανάλυση και αξιολόγηση των αθλητικών κινήσεων, αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων προπόνησης και άσκησης στον αθλητισμό και στην φυσική κατάσταση.

Υπηρεσίες:

Tο κέντρο αξιολογεί παίκτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και μεγάλο αριθμό αθλητών διαφόρων ατομικών αθλημάτων (στίβος, κολύμβηση, ποδηλασία, πάλη κ.λπ.). Επιπλέον, αξιολογούνται και ελεύθερα ασκούμενοι σε διάφορα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Το ΚΕΑΦΑ είναι σε θέση να ελέγξει την αερόβια ικανότητα, την αναερόβια ικανότητα, τη μυϊκή δύναμη και άλλες παραμέτρους της ανθρώπινης απόδοσης (σύνθεση του σώματος, ευελιξία κ.λπ.). Η αξιολόγηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με το είδος της προπόνησης που πρέπει να ακολουθήσει ένας αθλητής και τον βαθμό βελτίωσης μετά από μια συγκεκριμένη προπονητική παρέμβαση. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων χρησιμοποιούνται για να συγκρίνουν τους αθλητές της ίδιας ομάδας και μπορούν επίσης να συγκριθούν με μια βάση δεδομένων ενός πολύ μεγάλου αριθμού αθλητών του ίδιου αθλήματος που διαθέτει το ΚΕΑΦΑ.

Επικοινωνία:

Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης
Τ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καρυές
42100, Τρίκαλα
mail: ptsimeas@pe.uth.gr
tel.: +30 24310 47067

Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας

Η Γραμματεία Λειτουργεί

Δευτέρα - Παρασκευή

8πμ έως 3μμ

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού (θυρίδα)

11πμ έως 1μμ

Επικοινωνία

Βιβλιοθήκη

24310-47051
libphys@uth.gr


Γραμματεία
Μεταπτυχιακών

24310-47019
msc@pe.uth.gr