
Η εφαρμογή «eΓραμματεία» διαχειρίζεται τα δεδομένα των φοιτητών κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Αφορά όλες τις Γραμματείες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών καθώς και τις Γραμματείες υποψήφιων διδακτόρων.
Η πρόσβαση των χρηστών γίνεται μέσω του Ιδρυματικού τους λογαριασμού, ενώ η πρόσβαση από δίκτυα εκτός ΠΘ, γίνεται ΜΟΝΟ μέσω σύνδεσης στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο του ΠΘ (VPN)
Είσοδος στην Ηλεκτρονική Γραμματεία
Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δούνε πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματά τους, τα ωρολόγια προγράμματα, βαθμολογίες που έχουν επιτύχει σε εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς επίσης και να κάνουν την δήλωσή τους για τα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν στην επόμενη εξεταστική περίοδο κ.α.
Επίσης, εκεί αναρτώνται και οι τυχόν ανακοινώσεις που αφορούν θέματα σπουδών από την Γραμματεία της Σχολής.
Το Δίκτυο Τηλεματικής ΠΘ εξασφαλίζει την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω ιστοσελίδας.
Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με ασφαλή τρόπο (κρυπτογραφημένη επικοινωνία) με τα στοιχεία του λογαριασμού χρήστη (όνομα χρήστη και κωδικός).
Η πρόσβαση του webmail στο προσωπικό γραμματοκιβώτιο του χρήστη γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου IMAP, δηλαδή είναι ορατά μόνο τα μηνύματα που είναι αποθηκευμένα στο mail server. Δεν θα είναι ορατά τυχόν μηνύματα που αποθηκεύτηκαν σε τοπικούς φακέλους εφαρμογής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο δίσκο κάποιου προσωπικού σας Η/Υ.
Εκδοση προσωπικού e-mail , λογαριασμού χρήστη
Ολοι οι φοιτητές/-τριες του Ιδρύματος με την εγγραφή τους στη Σχολή ή στο Τμήμα αποκτούν λογαριασμό χρήστη στο Δίκτυο Δεδομένων του.
Λογαριασμός χρήστη είναι το ζεύγος (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης) που ταυτοποιεί μια οντότητα στο δίκτυο τηλεματικής του ΠΘ. Το όνομα χρήστη είναι μοναδικό σε επίπεδο Iδρύματος, «συνοδεύει» τον φοιτητή/-τρια καθόλη την διάρκεια των σπουδών του, και είναι της μορφής :
Username@uth.gr
Κατά τη δημιουργία λογαριασμού χρήστη, το όνομα και ο κωδικός μαζί με συμπληρωματικές πληροφορίες
αποθηκεύονται στην υπηρεσία καταλόγου του ΠΘ (LDAP). Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, χρησιμοποιούν την υπηρεσία καταλόγου ΠΘ ως κύριο μέσο ταυτοποίησης/εξουσιοδότησης των χρηστών τους.
Διαδικασία ορισμού κωδικού πρόσβασης χρήστη μέσω του κωδικού ανάκτησης
Μετά το πέρας της διαδικασίας ταυτοποίησης των νέο-εισαχθέντων φοιτητών/-τριών από την Γραμματεία της Σχολής, αποδίδεται στους φοιτητές σε έντυπη μορφή, όπως επίσης και με προσωπικό SMS στο κινητό που έχουν δηλώσει, το όνομα χρήστη που θα έχουν, οδηγίες, καθώς και ένας 12 ψήφιος Κωδικός Ανάκτησης (token).
Ονομα Χρήστη : student1
Κωδικός Ανάκτησης (token) : AV65FHHNG768
Μέσω του Κωδικού Ανάκτησης δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ορίσουν μόνοι τους τον κωδικό τον οποίο επιθυμούν να έχουν για πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Ο Κωδικός Ανάκτησης ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ και δεν παρέχει πρόσβαση σε ΚΑΜΜΙΑ
υπηρεσία του Ιδρύματος. Χρησιμοποιείται μόνο ΜΙΑ ΦΟΡΑ και υπάρχει δυνατότητα επανέκδοσής του σε περίπτωση απώλειας μέσω αίτησης του φοιτητή στην Γραμματεία της Σχολής.
Μία πρωτοποριακή υπηρεσία για την άμεση και ολοκληρωμένη παροχή των Συγγραμμάτων των προπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) της επικράτειας καθώς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).
Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και προσφέρει:
(α) Πλήρη ενημέρωση στους φοιτητές για τα παρεχόμενα Συγγράμματα σε κάθε μάθημα επιλογής τους
(β) Δυνατότητα άμεσης παραλαβής των Συγγραμμάτων
(γ) Δυνατότητα ανταλλαγής συγγραμμάτων, κ.α
Η πρόσβαση των χρηστών για την δήλωση των συγγραμμάτων που επιθυμούν να παραλάβουν, γίνεται μέσω του Ιδρυματικού τους λογαριασμού, σε ημερομηνία που ανακοινώνεται από την Γραμματεία της Σχολής.
Η πλατφόρμα UTH e-Class αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων.
Ακολουθεί τη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα και υποστηρίζει την υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλε-εκπαίδευσης χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις.
Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή (web browser) χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων.
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποβάλλουν ηλεκτρονικά την Αίτηση για τη χορήγηση δωρεάν σίτισης, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, μέσα από την κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα του Π.Θ. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του ιδρυματικού τους λογαριασμού, σε ημερομηνίες που οριζονται από το Ιδρυμα και κοινοποιούνται στους φοιτητές.
Οι πρωτοετείς φοιτητές ακαδ. έτους 2018-2019, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση, για χορήγηση δωρεάν σίτισης, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής-ταυτοποίησης στις Γραμματείες των Τμημάτων και την απόκτηση των κωδικών του ιδρυματικού τους λογαριασμού.
Οι μη δικαιούχοι δωρεάν σίτισης φοιτητές μπορούν να σιτίζονται στα Φοιτητικά Εστιατόρια, καταβάλλοντας το
ποσό των 2,80€ ανά ημέρα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό.
Μερικές από τις υπηρεσίες του Π.Θ. είναι προσβάσιμες, για λόγους ασφαλείας ή άλλων περιορισμών, μόνο απο το εσωτερικό δίκτυο του Πανεπιστημίου ( π.χ. βάσεις δεδομένων βιβλιοθήκης, ηλεκτρονική γραμματεία κλπ). Με την χρήση VPN ο χρήστης του δικτύου τηλεματικής ΠΘ μπορεί να έχει πρόσβαση στους πόρους του εσωτερικού δικτύου με τα δικαιώματα πρόσβασης που έχει όταν συνδέεται από κτίριο του ΠΘ.
https://it.uth.gr/services/eikoniko-idiotiko-diktyo-vpn
VPN (Virtual Private Network, Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο ) είναι μια εικονική διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ οποιουδήποτε σημείου του Διαδικτύου βρίσκεται ο Η/Υ του χρήστη και ενός επιθυμητού εσωτερικού δικτύου. Λέγεται εικονική διότι χρησιμοποιεί την υπάρχουσα φυσική σύνδεση με το διαδίκτυο για να αποκαταστήσει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του φορέα σαν να ανήκε φυσικά εκεί.
Το Δίκτυο Τηλεματικής του ΠΘ προσφέρει στους χρήστες του μια πληθώρα δωρεάν εφαρμογών της εταιρείας
Microsoft στις κατηγορίες Operating Systems , Databases, Developer Tools etc
https://it.uth.gr/services/microsoft-imagine
Επίσης, σας παρέχει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Office365 της Microsoft μέσω της Ομοσπονδίας ΔΗΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχετε έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια συλλογή χρήσιμων διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών οπουδήποτε, αρκεί να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και ένα φυλλομετρητή (web browser) σε οποιοδήποτε συμβατό Η/Υ, κινητό τηλέφωνο και tablet. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητάς σας και της αποτελεσματικότητας των συνεργασιών σας.
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) μέλος του οποίου είναι και το δίκτυο τηλεματικής ΠΘ, ανέπτυξε υπηρεσίες σύννεφου (cloud services) για την εξυπηρέτηση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι ο ~okeanos και το υποσύστημά του pithos+ για αποθήκευση αρχείων στο διαδίκτυο.
https://it.uth.gr/services/prosopikos-diktyakos-apothikeytikos-horos
Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη απ’οπουδήποτε αρκεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία λογαριασμού χρήστη στο δίκτυο ΠΘ.
Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσωπικών ιστοχώρων (web sites) σε κάθε εγγεγραμμένο χρήστη του Δικτύου Π.Θ.
https://it.uth.gr/services/filoxenia-istohoron-hriston
Για την φιλοξενία παρέχονται και το απαραίτητο domain name. Το domain name θα έχει απαραίτητα το επίθεμα users.uth.gr.