Η Γραμματεία του Τμήματος έχει την ευθύνη της γραμματειακής εξυπηρέτησης των φοιτητών και της διοικητικής υποστήριξης του Τμήματος. Δέχεται τους φοιτητές κάθε εργάσιμη ημέρα και κατά τις ώρες 11:00-13:00.
Τα τηλέφωνα και email της Γραμματείας του Τμήματος είναι εδώ: http://www.pe.uth.gr/index.php/prosopiko/dioikitiko-prosopiko
Η έκδοση βεβαιώσεων (με αυτές απλά βεβαιώνεται η φοιτητική ιδιότητα) για τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς, ταμεία, οργανισμούς (ΕΦΚΑ, Εφορία, ΟΑΕΔ, κλπ), γίνεται χωρίς αίτηση, μόνο με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας στη Γραμματεία του Τμήματος. Η έκδοση πιστοποιητικών (με πλήρη στοιχεία του φοιτητή), για μετεγγραφή, στρατολογία κλπ., γίνεται κατόπιν αιτήσεως (οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά), την οποία οι φοιτητές μπορούν να προμηθεύονται από τη Γραμματεία του Τμήματος. Τα παραπάνω πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, χορηγούνται μόνο στους άμεσα ενδιαφερόμενους (Ν. 2472/97 Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).
Κάθε φοιτητής οφείλει, σ’ όλες τις περιπτώσεις που ζητά την έκδοση βεβαιώσεως ή πιστοποιητικού από τη Γραμματεία, να προσκομίζει τη φοιτητική του ταυτότητα.
Η έκδοση πιστοποιητικών για στεγαστικό επίδομα χορηγείται που θα υποβάλλει ο φοιτητής αίτηση στη Γραμματεία.
Μετά την εγγραφή τους οι φοιτητές παίρνουν κωδικό για να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Π.Θ. (Ανανέωση εγγραφής, Δηλώσεις Μαθημάτων, Βιβλία, Ακαδημαϊκή ταυτότητα κλπ).
Όλοι οι φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου πρέπει να κάνουν ανανέωση εξαμήνου, να δηλώνουν τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν όπως και τα μαθήματα στα οποία θα πάρουν μέρος στις εξετάσεις.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες που μπορείτε να τις βρείτε όλες μαζί και εδώ: http://www.pe.uth.gr/index.php/yphresies/ypiresies
Όλοι οι φοιτητές των ΑΕΙ όλης της χώρας παραλαμβάνουν την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα: http://academicid.minedu.gov.gr/.
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας απαιτούνται τα στοιχεία του λογαριασμού πρόσβασης (username & password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Προτού ο φοιτητής προβεί στην υποβολή της αίτησής του θα πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος.
Μετά την εισαγωγή των ατομικών τους στοιχείων, όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
α) Μεταφόρτωση αρχείου με την προσωπική φωτογραφία του φοιτητή.
β) Επιλογή του σημείου παράδοσης της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Σημεία παράδοσης θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες υφίσταται τμήμα Α.Ε.Ι..
γ) Επισκόπηση της αίτησης και οριστική υποβολή της. Μετά την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα περιμένει το σχετικό έλεγχό της από τη Γραμματεία του Τμήματός του και την τελική έγκριση.
δ) Ειδοποίηση του δικαιούχου φοιτητή με sms ή e-mail ή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας στο σημείο παράδοσης που έχει επιλέξει, μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.
ε) Παραλαβή της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail.
H για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας, η οποία στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής του θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.
Μετά την εγγραφή τους οι φοιτητές/τριες παίρνουν κωδικό (username & password) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται:
- Για να κάνουν ηλεκτρονικές δηλώσεις μαθημάτων στη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (http://sis-web.uth.gr).
- Για να προμηθεύονται βιβλία μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (βλέπε παρακάτω).
- Για να τους χορηγηθεί η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα (βλέπε παρακάτω).
- Για να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις βαθμολογίες τους.
Σχετικά με τις δηλώσεις μαθημάτων και ειδικοτήτων:
- Στην αρχή του ΣΤ’ εξαμήνου οι φοιτητές/τριες επιλέγουν Κύρια Ειδικότητα.
- Στην αρχή του Ζ΄ εξαμήνου οι φοιτητές/τριες, εφόσον επιθυμούν να προχωρήσουν στην εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας, υποχρεούνται να δηλώσουν τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα μαθήματα.
- Στην αρχή του Η΄ εξαμήνου οι φοιτητές/τριες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας, και έχουν δηλώσει τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα μαθήματα, υποχρεούνται να κάνουν την αντίστοιχη δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων μαθημάτων.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό Φ.1/76244/Β3 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 957/τεύχος Β/30-6-2010, η επιλογή και διανομή των συγγραμμάτων σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΕΥΔΟΞΟΣ (http://www.eudoxus.gr/). Όλοι οι φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου οφείλουν να δηλώνουν τα βιβλία τους μέσω του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» στη σελίδα: https://eudoxus.gr/.
Προπτυχιακοί φοιτητές των Πανεπιστημίων δικαιούνται να επιλέξουν από το συνολικό κατάλογο προτεινόμενων διδακτικών συγγραμμάτων του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ ένα (1) διδακτικό σύγγραμμα για κάθε υποχρεωτικό και επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών. Κάθε φοιτητής/τρια δικαιούται ένα Σύγγραμμα ή Πανεπιστημιακές Παραδόσεις για κάθε μάθημα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος (μάθημα κορμού ή επιλογή).
Η διαδικασία της επιλογής διδακτικών συγγραμμάτων από τους φοιτητές πραγματοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ. Για την εκτέλεση της διαδικασίας απαιτείται η είσοδος των φοιτητών στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΚΠΣ) του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ, όπου πιστοποιούνται μέσω της Ακαδημαϊκής ομοσπονδίας καταλόγων του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και επιλέγουν για κάθε δηλωθέν υποχρεωτικό ή επιλογής μάθημα του Προγράμματος σπουδών ένα (1) διδακτικό σύγγραμμα.
Ταυτόχρονα με την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων οι φοιτητές οφείλουν να δηλώσουν στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΚΠΣ) ότι το διδακτικό σύγγραμμα που επέλεξαν αντιστοιχεί στο μάθημα που δήλωσαν στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος του Πανεπιστημίου. Και όσοι βρίσκονται στο δεύτερο και πλέον εξάμηνο φοίτησης, οφείλουν να δηλώσουν επιπλέον και τον αριθμό των μαθημάτων για τα οποία έχουν παραλάβει διδακτικά συγγράμματα. Οι δηλώσεις των φοιτητών του προηγούμενου εδαφίου επέχουν θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986.
Η επιλογή διδακτικού συγγράμματος για κάθε υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών γίνεται ξεχωριστά από τη δήλωση μαθήματος, η οποία γίνεται από τους φοιτητές σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις στο διαδικτυακό τόπο του ιδρύματος και στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος ή του προγράμματος σπουδών.
Μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής διδακτικού συγγράμματος κάθε φοιτητής λαμβάνει άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και μέσω σύντομου γραπτού μνήματος (SMS) ένα κωδικό (PIN) με την προσκόμιση του οποίου θα παραλαμβάνει από τα σημεία διανομής τα επιλεχθέντα από αυτόν διδακτικά συγγράμματα.
Κάθε εκδότης διανέμει τα διδακτικά συγγράμματα στο δηλωθέν για κάθε διδακτικό σύγγραμμα σημείο διανομής από την 1 Οκτωβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και από την 1 Μαρτίου για το εαρινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που φοιτητής παρέλειψε να παραλάβει τα διδακτικά συγγράμματα και εξετάστηκε επιτυχώς στο αντίστοιχο μάθημα, χάνει το δικαίωμα αυτό.